DIT ZIJN

WIJ

Hangplek is ontstaan na een evaluatie van de zeer geslaagde huiskamervoorstelling Mijn Leidsche Rijn in de gelijknamige wijk van Utrecht. De vraag vanuit de buurt was of wij nog een voorstelling konden maken. Wij vroegen welk thema dat dan moest zijn. Een daarvan was ouderen. “Maar wonen er dan ouderen in de Vinex-wijk, waar wipkippen het straatbeeld domineren?” Bijna 10% van een wijk met 100.000 inwoners.
Na een dag onderzoek op een druilerige avond stond Marijke bij een flat en zag het blauwige licht van diverse televisieschermen. “Die mensen zitten nu alleen achter hun scherm naar een serie te kijken. Waarom maken wij geen serie op het podium? Zodat deze mensen met elkaar kijken en er ook nog over praten ook.” We werden er blij van; een maatschappelijk issue waar we echt een verschil kunnen maken. In de ontwikkeling van het format zijn we op een meerlagige aanpak uitgekomen, waar ouderen op drie niveaus aan het project kunnen participeren
Ton Offerman is bedenker van het concept Hangplek. Hij is artistiek leider van artOloco en bedenkt, begeleidt en regisseert daar (locatie)projecten van concept tot uitvoering. Daarnaast regisseert hij voorstellingen van anderen, coach andere theatermakers en geeft workshops.
In elk project daagt hij de deelnemers uit hun talenten te herkennen en te ontwikkelen. Door het project specifiek voor de locatie te maken ervaart de deelnemer en toeschouwer de plek intens.
TON OFFERMAN
Marijke Schipper staat aan de wieg van Hangplek voor Ouderen. Ze is één van de bedenkers van het concept en is mede-oprichter van het project. Vanaf het begin is zij betrokken als speler, scenarioschrijver en teamleider van de acteergroep.
Marijke studeerde af aan de Theaterkade in Amsterdam en sindsdien creëert, speelt, schrijft, zingt en regisseert ze. Een rode draad in haar theaterwerk vormt het maken van maatschappelijk betrokken projecten en producties. Zo is ze ook één van de founders van LekkerDruk.nu, waar kunst wordt gecombineerd met trainingen over gezond werken. Verder werkt ze als trainingsacteur voor VPTZ (vrijwilligers in de palliatieve zorg) en als acteur / coach bij cursussen Talentontwikkeling.
MARIJKE SCHIPPER

Scenarioschrijver, theatermaker en trainingsacteur. Het liefst doe ik dit op een scherpe, lichte en humoristische manier. Ik wil dat toeschouwers en deelnemers zich geprikkeld en tegelijk veilig genoeg voelen. Dit is namelijk wat ik zelf ook zoek in de samenwerking met mijn teamleden.

DAVID GROENEVELD