VERBINDING DOOR THEATER

Oud. Afgeschreven. Achter de
geraniums en niet meer gezien
of gehoord worden. Onnodig
pijnlijk en hartstikke zonde!

Dat vinden we bij Hangplek voor Ouderen. Een ouder iemand staat juist symbool voor een schat aan verhalen, heeft levenservaring en is een volwaardig medemens.

Wij dagen ouderen uit om nieuwsgierig te zijn en samen bekende
en onbekende talenten te ontdekken. Dit doen we op een veilige, speelse en humorvolle manier.

 

COMMUNITY ART PROJECT

Samen hebben we alle ingrediënten voorhanden om verhalen universeel te maken en door middel van theater over het voetlicht te brengen. Het concept kan zowel op zichzelf staan als aanvullend ingezet worden.

HOE

  • Met hulp van professionals leren ouderen het zelf te doen: acteren, interviewen, productie draaien en het genereren van publiciteit. De ouderen gaan op pad in de wijk om interviews te houden met minder actieve ouderen. Op basis hiervan wordt door professionals een feuilleton geschreven: een reeks voorstellingen waarin een vervolgverhaal verteld wordt. Het acteerteam gaat de vloer op om het stuk in te studeren en gaandeweg komen het productie- en publiciteitsteam op gang om de voorstelling te faciliteren en aan de man te brengen. Zo leren ouderen spelenderwijs nieuwe vaardigheden en doen ze kennis op over zaken waar ze eerder wellicht nooit bij stil hebben gestaan.

EFFECT

  • Hierdoor is ‘theater maken’ een effectief middel om voor langere termijn verbinding te leggen tussen ouderen en eenzaamheid te voorkomen en te bestrijden. Er ontstaan nieuwe contacten en vriendschappen bij zowel de deelnemende ‘hangouderen’ als bij ouderen in het publiek. De voorstellingen zijn uit het leven gegrepen en de herkenbaarheid zorgt voor hilariteit en ontroering. Het raakt.

SUCCES

  • Hangplek voor Ouderen is al met succes uitgevoerd en beschikt over effectiviteitsmeting. Het concept kan zowel op zichzelf staan als aanvullend ingezet worden als brug tussen activiteiten en programma’s van welzijns- en ouderen organisaties.